U bent hier :  Identiteitsdocumenten »Nieuwe Kids-ID

Nieuwe Kids-ID

  • print
Nieuwe Kids-ID
Nieuwe Kids-ID

De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, zit vanaf vandaag in het nieuw. Zo heeft de nieuwe kaart een andere kleur en is ze, net als de elektronische identiteitskaart (eID), gemaakt van polycarbonaat. Dit materiaal garandeert een langere levensduur van de kaart en maakt het mogelijk om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reikte vandaag de eerste vernieuwde Kids-ID uit in het gemeentehuis van Schoten. Ook Leuven en Ath starten vandaag met het uitreiken van de nieuwe Kids-ID. De andere gemeenten volgen stapsgewijs de komende weken en maanden.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden: “Na de vernieuwing van de elektronische identiteitskaart in 2020, is nu de Kids-ID aan de beurt. Met de vernieuwing komen we tegemoet aan een vraag van de Europese Unie om de reisdocumenten universeler te maken. Bovendien is de nieuwe Kids-ID moeilijker te vervalsen, en dus veiliger”.

De vernieuwing van de Kids-ID heeft als doel:

  • vervalsing van de kaart bemoeilijken door het vernieuwde design;
  • alle vermeldingen op de kaart in overeenstemming brengen met de internationale ICAO-vereisten (International Civil Aviation Organization);
  • een veilig en universeel reisdocument aanbieden met de integratie van een contactloze RFID-chip.

De lay-out komt bijna volledig overeen met die van de nieuwe eID die begin 2020 al vernieuwd werd. Naast de bestaande contactchip, die zich nu op de achterzijde van de kaart bevindt, bevat de nieuwe Kids-ID ook een contactloze RFID-chip en een tweedimensionale barcode.

De foto bevindt zich nu eveneens aan de linkerkant. Op de achterzijde van de kaart vind je een geperforeerde afbeelding van de foto. De handtekening van de gemeenteambtenaar die de kaart uitreikt, wordt niet langer opgenomen. De geboorteplaats is raadpleegbaar via het uitlezen van de contactchip.

Het kaartnummer van deze nieuwe kaarten begint met 615. De RFID-chip bevat de foto van het kind en de MR-zone. Een Kids-ID bevat geen vingerafdrukken.

De procedure voor het aanvragen van een Kids-ID wijzigt niet. Het activatieproces zal starten met een controle van de gegevens van de RFID-chip. Omdat een Kids-ID geen vingerafdrukken bevat zal geen matching moeten gebeuren. De prijs (6,60 euro, exclusief gemeentetaks) en leveringstermijn (3 weken) blijven identiek.

De Kids-ID is geen verplicht document. Het huidige model van Kids-ID blijft geldig, ten minste tot het einde van de geldigheidsperiode tenzij het document wordt gestolen of verloren geraakt of om een andere reden moet worden vervangen zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam, …

Vandaag gaan Schoten, Leuven en Ath als eerste van start met het proefproject. Een week later volgen enkele andere gemeenten. Afhankelijk van de evaluatie van het proefproject zullen alle Belgische gemeenten vanaf mei 2021 starten met de nieuwe Kids-ID uit te reiken.

De Kids-ID werd gelanceerd in maart 2009. Jaarlijks worden er tussen de 380.000 à 390.000 Kids-ID’s uitgereikt.

Meer info over de nieuwe kids-ID vind je in volgende FAQ:

https://www.ibz.rrn.fgov.be/nl/identiteitsdocumenten/kids-id/faq/

Status DABS :
Status BELPIC :
Status RR :
DABS werkt stabiel
DABS is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
DABS is momenteel buiten dienst
BELPIC werkt stabiel
BELPIC (toegang tot de "natuurlijke personen") is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
BELPIC is momenteel buiten dienst
Rijksregister werkt stabiel
Het Rijksregister (toegang tot de "natuurlijke personen") is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
Rijksregister is momenteel buiten dienst